ałun
Strefa Urody

Czym jest ałun i jak go stosować?

Ałun zyskuje coraz większą popularność, zarówno jako kosmetyk odkażający, jak i antyperspirant. Tak naprawdę to potoczna nazwa dezodorantu, w naturze występującego pod postacią kryształu. Ałun potasowy wzbudza skrajne emocje, od zachwytu, aż po obawę o bezpieczeństwo przy jego stosowaniu, ale czy słusznie?

Co to jest ałun?

Tak naprawdę jego właściwa nazwa to dwunastowodny siarczan glinowo- potasowy. Ten naturalny kosmetyk występuje w formie kryształu, który z powodzeniem zastępuje antyperspirant z drogerii. Jego właściwości wykorzystywane są w medycynie i kosmetyce, czym zyskał niesamowitą popularność. Ałun występuje naturalnie, jednak produkt dostępny w sklepach z kosmetykami, jest wytworem z laboratorium. Wytwarza się go z ałunitu, a następnie poddaje obróbce, dlatego też zdecydowaną większość kosmetyków na jego bazie nie można uznać za pochodzenia naturalnego. 

Czytaj także: Oparzenia słoneczne a skóra

Antyperspirant bez aluminium

Wszystkie ałuny to sole glinu, dlatego nie będą one pierwszym wyborem konsumentów, których interesuje dezodorant bez aluminium. Pomimo tego, że z powodzeniem zastępuje tradycyjny antyperspirant, nie jest polecany dla osób z uczuleniem na glin. Nie mniej jednak ałun jest chętnie stosowany jako naturalny dezodorant, który po nałożeniu na skórę działa ściągająco, obkurczając pory. Ponadto wykazuje silne działanie antyseptyczne, poprzez zablokowanie rozwoju bakterii odpowiedzialnych za przykry zapach. Dotychczasowe badania nie wykazały wchłaniania soli glinu przez skórę, do organizmu, dlatego można go bezpiecznie stosować, choć nie jest to 100% antyperspirant bez aluminium.

Ałun potasowy: zastosowanie

Choć ałun nie jest remedium na nadmierną potliwość, z łatwością usuwa przykre jej skutki. Poprzez blokowanie rozwoju bakterii zmniejsza nieprzyjemne odczucia i likwiduje przykry zapach. Już starożytni grecy korzystali z kosmetycznych właściwości ałunu potasowego. Regularnie stosowany wystarcza na 4-5 lat, dzięki czemu chwalony jest za wydajność i stosunkowo niski koszt. Ze względu na działanie bakteriobójcze i wysuszające, polecany jest jako środek gojący rany o goleniu. Ponadto zmniejsza ból, pieczenie i swędzenie. Ałun w proszku, dodawany do ajurwedyjskiej pasty do zębów, tamuje krwawienie dziąseł, a ten w postaci kamienia jest popularnym antyperspirantem. Sztyft z dodatkiem ałunu rewelacyjnie zasusza i goi rany po trądziku, a także hamuje rozwój bakterii w obrębie zmian. Może pomóc zlikwidować opryszczkę oraz złagodzi oparzenia (także słoneczne). Ałun w sztyfcie rozprowadza się poprzez zwilżenie wodą i naniesienie na skórę. Jego szerokie zastosowanie umożliwia nie tylko leczenie, ale także usunięcie zapachu cebuli lub czosnku z dłoni. Ałun potasowy nie podrażnia i nie wywołuje alergii, jednak nie powinny go stosować osoby uczulone na aluminium.