Awokado wszystko co należy o nim wiedzieć

przez Alpaka
jak jesc awokado

Smaczliwka to jeden z owoców bogaty w wiele składników odżywczych i witamin. Oprócz tego wykazuje także działanie lecznicze na organizm. Jest to owoc pierwotnie pochodzący z Meksyku jednak jego uprawa, rozpowszechniła się na terenach Ameryki północnej i południowej. Niektóre rodzaje rosną również w Azji.

Pozytywny wpływ na organizm

Spożywanie awokado jest świetnym elementem uzupełniającym organizm w różne składniki tj. luteina, potas, witaminy z grupy B, a także kwasy tłuszczowe omega 9, omega 6 i omega 3.
Osoby borykające się z pewnymi problemami, jak wysokie ciśnienie, wysoki cholesterol czy problemy ze wzrokiem nie powinny unikać awokado, ponieważ ma ono bardzo pozytywne działanie na powyższe schorzenia.

Jak należy jeść awokado?

Chociaż to proste pytanie to jednak co niektórzy mogą nie do końca wiedzieć jak jesc awokado? Z reguły nie ma w tym nic trudnego, ale zanim przystąpimy do jedzenia, owoc ten należy obrać. W tym celu trzeba naciąć go wzdłuż następnie przekręcić dłońmi dwie połówki w przeciwnym kierunku, po czym wyjąć ze środka pestkę, która jest trująca dla człowieka. Również bardzo ważne jest, żeby miąższ wyjąć ze skórki, ponieważ jest niejadalna. Zastosowanie tego owocu w kuchni jest dosyć szerokie, ponieważ świetnie się sprawdza w sałatkach, na kanapkach w formie plasterków, a nawet może zastąpić masło, gdyż dojrzałe awokado ma bardzo miękki miąższ. Przed zakupem warto sprawdzić jego stopień dojrzałości poprzez delikatnie naciśnięcie, jeśli skórka się wgniata, oznacza to, że jest dojrzałe.

Awokado a dieta

Pomimo tego, że jest to owoc zawierający bardzo dużo różnych składników odżywczych i ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie to, jest bardzo kaloryczny, ponieważ tylko 100 g to aż 160 kalorii. Jednak wbrew pozorom pomaga zrzucić zbędne kilogramy. W połączeniu z innymi produktami ułatwia wchłanianie ich składników odżywczych oraz zaspokaja głód na dłużej. Dzięki temu osoba, która chce zrzucić kilka kilogramów, nie ma chęci na podjadanie między posiłkami. Miąższ zawiera dużą ilość błonnika, którego spożycie jest bardzo ważne podczas stosowania diety, ale i równie, dobrze wpływa na cały organizm. Osoby, które spożywają smaczliwkę nie, przybierają na wadze co, zostało poparte badaniami.

Zobacz także